Recent Changes - Search:

PhdWiki

Information

Kilder

Metode?

Praktiske Tips?

Stavekontrol

Stavekontrol for Mac

Mac OS X 10.5 (Leopard) og senere.

Der er indbygget dansk stavekontrol i OS X fra og med OS X 10.5 (Leopard). Det er derfor ikke nødvendigt at installere stavekontrol.

Mac OS X 10.4 (Tiger) og tidligere.

Den indbyggede stavekontrol har ikke dansk stavekontrol i OS X 10.4 (Tiger) og tidligere.

Heldigvis er der dog mulighed for at installere programmet cocoAspell, som giver dansk stavekontrol.

Efter installationen indgår cocoAspell som en integreret del af OS X, hvorfor der nu er dansk stavekontrol i de ægte OS X programmer (rent teknisk er det de såkaldte cocoa-programmer), som f.eks.mail.app, Safari og Textedit.

Den seneste udgave af cocoAspell kan hentes her. Beskrivelsen af installationer er baseret på cocoAspell version 2.0.4. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at fra version 2.0 kræver cocoAspell minimum Mac OS X 10.3.9.

Efter installationen af cocoAspell er der kommet et nyt ikon ("Spelling") i Systemindstillinger. Ved at klikke på ikonet kommer man til indstillingerne for cocoAspell. Som det ses kommer cocoaspell kun med en engelsk stavekontrol.

Den danske ordliste skal derfor først hentes. En dansk ordliste kan hentes hos gnu.org.

Den store danske ordliste er dog et bedre og mere opdateret alternativ. Ordlisten kan downloades her. Start med at åbne filen "aktuel_udgave " som indeholder nummeret på den seneste version (f.eks. 1.4.54). Download ordlisten med navnet "new_aspell-da-"+versionsnummer+".tar.gz" (f.eks. new_aspell-da-1.4.54.tar.gz).

Udpak filen og kopier den udpakkede folder til folderen "Macintosh HD/Bibliotek/Application Support/cocoAspell" (på engelske Macs: Macintosh HD/Library/Application Support/cocoAspell/) - se billedet. Vær opmærksom på, at kopiering sker til systemets bibliotek (dvs. "/Bibliotek/") ikke brugerens bibliotek (som ligger ~/Bibliotek/ - den lille tilde ~ betyder brugerens hjemmefolder)

$LinkAlt

Gå herefter ind i "Systemindstillinger -> Spellchecking". Dette vil medføre, at cocoAspell gør den danske stavekontrol klar til brug (filen kompileres).

$LinkAlt

Tryk ok, når cocoAspell er færdig. Ved næste vindue sættes vælges dansk, "Ignore case" samt (mindst) filtret "TeX/LaTeX".

$LinkAlt

CocoAspell skulle herefter være klar til brug. Dette kan testes ved at gå ind i TextEdit og skriv "kære". Højreklik på ordet og vælg "Spelling -> Spelling..." og vælg "Danish (Aspell)" som dictionary. Hvis det ønskes kan stavekontrollen foretages løbende. Højreklik på ordet og vælg "Spelling -> Check Spelling as You Type".

Alternativt kan Aspell installeres direkte. Det kræver dog installation af Apple Developer Tools (som følger med OS X som en separat CD) og enten Fink eller DarwinPorts.

Kort sagt er formålet med Fink og Darwinports at importere Unix open-source software til Mac OS X. Installation af Unix programmer på Mac ligger dog langt udover formålet med denne beskrivlese.

I stedet henvises til Installation of Aspell og MacSpelling.

Software?

Redskaber?

Tips?

LaTeX

jura-monografi

Dansk?

Edit - History - Print - Recent Changes - Search
Page last modified on May 05, 2011, at 12:51 PM